Casus 1    Tess

Tess is een kruising boxer/bordeauxdog van 2,5 jaar oud. In het begin was Tess een hele speelse hond. Begin 2011 veranderde Tess qua gedrag. Bij wandelingen was ze veelal bang voor andere honden geworden en rende bijna niet meer. Ook wanneer we een opstapje tegenkwamen met het wandelen had ze pijn. Meteen zijn we naar de dierenarts gegaan, ze dachten aan groeipijnen omdat Tess nog erg jong was. Na een aantal maanden zou dit wel over moeten gaan. Niets bleek helaas minder waar te zijn, want de klachten werden helaas alleen maar erger.  
Na ongeveer 2 a 3 maanden zijn we terug naar de dierenarts gegaan.
Ze konden niets vinden waarop duidde dat er iets anders aan de hand was dan groeipijnen. We hebben wel pijnstillers meegekregen maar dat was niet de oplossing. Omdat de klachten bleven aanhouden had ik dit overlegd met Haco Hondentraining waar wij op dat moment cursus hadden. Zij hadden mij doorverwezen naar Ellen Donkers (dierenarts DAMB).
Na telefonisch overleg konden we snel langskomen voor een afspraak. Er zijn meteen röntgenfoto’s van Tess gemaakt en we kregen meteen de uitslag. Er kon worden vastgesteld dat er niets mis was met haar heupen (wat we zelf eigenlijk hadden verwacht), maar helaas kregen we snel het nieuws te horen dat Tess spondylose heeft.

Door de dierenarts zijn we doorverwezen naar de dierfysiotherapeute (Anouk). 1 week na de afspraak bij de dierenarts konden we al terecht.
Tijdens de eerste afspraak heb ik het een en ander toegelicht en ook aangegeven dat Tess in haar gedrag was veranderd. Meteen is Anouk aan de slag gegaan; er werd een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek gedaan. Anouk stelde vast dat Tess weinig spiervorming had rond haar rug en dat ze haar rug probeerde zo min mogelijk te belasten.
  

Anouk ging aan de slag om de beweeglijkheid in de rug te verbeteren. Daarna werd Tess gemasseerd en ik heb massagetechnieken geleerd zodat we hier thuis ook verder mee aan de slag konden gaan. Naast deze massagetechnieken hebben we ook het advies gekregen om veel met Tess te gaan zwemmen, fietsen en hardlopen om de spieren in haar rug weer te versterken.
In eerste instantie zijn we wekelijks naar Anouk gegaan. Naarmate het met Tess steeds iets beter ging, zijn we dit langzaam gaan afbouwen. Ondertussen hebben we veel getraind met Tess. Gelukkig ging het steeds beter met Tess, en ook haar gedrag veranderde weer. Na een half jaar konden de pijnstillers helemaal afgebouwd worden. Ze wilde zelfs weer graag met andere honden gaan spelen en we zijn blij als ze weer springt, ook al mag ze het eigenlijk niet!

Nu ongeveer een driekwart jaar later zijn we voor de laatste keer bij Anouk geweest. Hierin hebben we de fysiotherapie afgesloten. Anouk merkte zelf ook op dat de spiermassa rond haar rug is verbeterd en hierdoor heeft ze stukken minder klachten dan voorheen. Anouk ik wil je heel erg bedanken en we houden contact!


Klik hier voor
  Casus 2
                         Casus 3