De volgende middelen worden door een dierenfysiotherapeut toegepast in de behandeling om de problemen van het dier te verhelpen.
 
1. Massage
hiervoor bestaan verschillende technieken, waarbij spierspanning normaliseren, zwelling verminderen, de doorbloeding van weefsel stimuleren en het spiergevoel toe laten nemen, de doelen zijn. De massage bij honden en katten dient heel mild te zijn. Voor een behandeling is het belangrijk dat het dier vertrouwen in je krijgt. Vaak wordt de eigenaar van het dier bepaalde massage handgrepen aangeleerd om de behandeling te intensiveren.
 
2. Bewegingstherapie/ oefentherapie
Bewegingstherapie is het doelgericht uitvoeren of uit laten voeren van bewegingen van het lichaam ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht, co÷rdinatie en stabiliteit. Bewegingstherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Als een hond zijn linker voorpoot minder belastbaar is door een blessure, zal zijn andere poot (rechts) meer lichaamsgewicht moeten dragen. Dit kan problemen vooroorzaken aan zijn gezonde voorpoot (rechts), maar ook in de wervelkolom. Met behulp van oefentherapie en instructies betreffende de toegestane belasting wordt aan functieverbetering gewerkt. Ook hierin wordt u als eigenaar betrokken.
 
3. Fysiotherapeutische applicatie
De volgende therapieen zijn denkbaar; elektrotherapie, ultrageluid, magneetveldtherapie, koude, warmte, enz. Deze apparatuur kan als aanvulling gebruikt worden bij verschillende soorten aandoeningen. Bij veel pijn en na/bij verlammingsverschijnselen kan elektrotherapie worden gebruikt, terwijl bij peesletsels vaak ultrageluid toegepast kan worden.
 
4. Adviezen
Tijdens en na de behandeling zal de dierenfysiotherapeut adviezen geven om het herstel te bevorderen en een herhaling van de klacht te voorkomen. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op bewegen, eetpatroon, rust enz.